Suuhügieen

,

Koerte ja kasside hammaste seisund on looma tervise ja heaolu seisukohast väga oluline. Hambakivi ja pidev põletik suus võivad põhjustada valu ja mitmete muude organite kahjustusi.

Suuhügieeni seisukohalt on väga oluline profülaktiline hambahooldus. Mitmed probleemid on ennetatavad, kui käia korralises hambakontrollis. See tuleb teha alati üldanesteesias, sest niisama suhu piilumine ei anna adekvaatset pilti suu ja hammaste seisukorrast. Samal ajal saab ka eemaldada hammaste pinnale kogunenud katu ja kivi.

Hambakontrolli käigus tehakse patsiendile raviplaan ja antakse omanikule täpsed juhised edaspidiseks hoolduseks ja järgmisteks kontrollideks.Hambakatt, hambakivi ja igemepõletik ei ole tühine kosmeetiline viga, vaid tõsine probleem, millega kaasneb parodontiit, kudede kahjustus ja hammaste väljalangemine. Pidev põletik suus nõrgendab kassi organismi ja muudab vastuvõtlikuks teistele haigustele.

Kassile peaks tegema esimese suuõõne ja hammaste ülevaatuse kolmeaastasena. Igal juhul tuleb pöörduda arsti poole, kui igemed punetavad, veritsevad või kassi hingeõhk haiseb.
Mitmete uuringute (vereproov, ultraheli) tegemisel peaks loom olema eelnevalt söömata. Seega oleks soovitav, et omanik ei oleks lemmikut paar tundi enne kliinikusse tulekut söötnud.