Vaktsineerimine

,

Vaktsineerimise ehk immuniseerimise käigus tekivad looma organismis haiguste vastu antikehad (kaitsekehad), mis hoiavad ära looma haigestumise konkreetsesse haigusesse või kergendavad selle kulgu. Kordusvaktsineerimised teatud ajavahemike järel aitavad säilitada antikehade taset looma organismis.

Eesti Vabariigis on koerte marutaudi vastane vaktsineerimine kohustuslik. Koerte katk, parvoviirusinfektsioon ja nakkuslik maksapõletik (hepatiit) on Eestis praktiliselt kadunud tänu korralikule vaktsineerimisele. Parvoviirust võib esineda hooti varjupaikades ja halva hügieeniga kennelites. Nakkushaigustest ohustavad meie koeri leptospiroos ja kennelköha.

Kutsikate ja täiskasvanud koerte vaktsineerimine:

Kõigi nakkushaiguste (va marutaud) vastu on vajalik vähemalt kahekordne immuniseerimine neljanädalase vahega, marutaudi puhul piisab ühest vaktsineerimiskorrast. Sageli on vaja koerte katku, parvoviirusinfektsiooni ja hepatiidi vastu teha vaktsiin kolm korda, sest kutsika vaktsineerimist on alustatud 7-8 nädalaselt ja nelja nädala pärast tehtud kordusvaktsineerimine ei pruugi anda aastaks piisavat immuunsust. Enne vaktsineerimist ja vaktsineerimiste vahel on vajalik läbi viia ussikuur (parasiiditõrje).

Kordusvaktsineerimine tehakse koerale aasta pärast, sealt edasi vaktsineeritakse marutaudi vastu iga kahe aasta tagant, leptospiroosi ja kennelköha vastu igal aastal ning teised vaktsiinid vastavalt vaktsiinitootja soovitustele või koera elustiilile.

Koeraga välismaale sõites või näitusele minnes tuleb varakult kindlaks teha kohalikud nõuded vaktsineerimisele.