Hambahooldus

Lemmikute regulaarne suuhooldus aitab ennetada hambakivi teket ja sellest tulenevaid hambaprobleeme ning suuõõne haiguseid. Korralik suuhügieen vähendab ja parandab halba hingeõhku.

Parim kodune hooldus on regulaarne hambapesu, millega võiks alustada võimalikult varajases eas. Hammaste puhastamisest võiks saada igapäevane rutiinne protseduur.

Alustamine on imelihtne – muretsege oma lemmikule spetsiaalne kassile või koerale mõeldud hambahari (nt sõrmehari) või kasutage pehmete harjastega lastele mõeldud hambaharja (igale lemmikule oma hari). Hambapesu saab meeldivamaks muuta spetsiaalse kala- või linnulihamaitselise hambapastaga (nt Virbac ensümaatiline hambapasta). Inimeste hambapastad koertele ja kassidele ei sobi.

Alguses puudutage lihtsalt koera/kassi pead ja tõstke üles tema huuled, et nähtavale tuua hambad ja igemed. Masseerige igemeid ja igemepiire. Seejärel pange väike kogus hambapastat oma sõrmele ja laske koeral/kassil seda maitsta. Enamikele koertele ja kassidele linnuliha- või kalamaitselise hambapasta maitse meeldib ja nad võivad hambapastat isegi preemiaks pidada.

Järgmiseks tõstke üles koera/kassi huuled ja määrige väike kogus hambapastat sõrme või sõrmeharjaga koera/kassi hammastele ja igemetele. Kui koer/kass selle protseduuriga lepib, võite kasutusele võtta pehmete nailonharjastega hambaharja, mis on kõige tõhusam viis koera/kassi hammaste puhastamiseks. Pange väike kogus hambapastat pehmete nailonharjastega hambaharjale (vajutage hambapasta harjaste vahele) ja puhastage ettevaatlikult väikeste ringjate liigutustega üks või kaks hammast ja igemepiir. Hoidke hambaharja vastu hammast 45 kraadise nurga all. Iga kord puhastage järjest rohkem hambaid, kuni ühe protseduuri käigus saavad puhastatud kõik hambad. Tavaliselt kulub selleni jõudmiseks 3-4 nädalat.

Koera/kassi suud ei ole vaja avada. Keskenduge ühele suupoolele korraga ja ärge unustage tagumiste purihammaste pesemiseks kergitada koera/kassi huult. Puhastamist vajavad eeskätt hammaste põsepoolsed küljed, eriti igemepiir. Koerad ja kassid ei luba tavaliselt hammaste keelepoolseid külgi puhastada, kuid sinna ladestub hambakivi oluliselt vähem kui põsepoolsetele külgedele. Kui koer/kass lepib kõikide hammaste põsepoolsete külgede puhastamisega, võib püüda avada tema suud ja puhastada ka ülejäänud hambapindu. Kui koer/kass sellega ei lepi, piirudege ainult põsepoolsete külgede harjamisega.

Protseduuri lõppedes võite koera/kassi premeerida (nt Virbac Veggie Dent närimislehega). Kõige efektiivsem on igapäevane hammaste pesemine, sest see parandab suuhügieeni. Hammaste harjamine ülepäeviti hoiab olemasolevat suuhügieeni stabiilsena. Regulaarsele hambapesule hambaharja ja hambapastaga, võib hea suuhügieeni tagamiseks kasutada lisaks veelisandeid (Vet aquadent), närimislehti (Veggie Dent), kloorheksidiini suuloputuslahust (Hexarinse) ja kloorheksidiini geeli (Hexagel).

Küsige lisainformatsiooni oma loomaarstilt!