Ülekaalulisus

Ülekaalulisus on toitumise ja elustiiliga seotud haigus, mis on levinud nii kasside kui koerte seas, mida tuleb võtta tõsiselt. Ülekaalulisuse peamiseks põhjuseks on liigne söömine või vähene liikumine. On tehtud mitmeid uurimistöid, mis on tõestavad, et liigsetel kilodel võib olla meie lemmikute  tervisele ebasoodsad tagajärjed.  Probleeme, mida seostatakse ülekaalulisuse ning rasvumisega on palju, näiteks osteoartriit, südamehaigused, diabeet, reproduktiivhäired, teatud kasvajad, dermatoloogilised probleemid ja anesteesiaga kaasnevate riskide tõus.

Peamised ja sagedamini esinevad ülekaalulisusega seostatud probleemid koertel on elukvaliteedi ja –kvantiteedi vähenemine, ortopeedilised probleemid (osteoartriit, selgroolülidevahelise diski haigus, ristatisidemete rebend). Labradoride peal teostatud uuringud tõestavad, et ülekaaluliste koerte eluiga lühenes 1,8 aastat võrreldes normaalkaalus olevatega.  Lisaks eluea vähenemisele kurnavad ülekaalulisi eluajal funktsionaalsed muutused nagu kuumatalumatus, füüsilise pingutuse talumatus, hingeldamine, kõrge vererõhk, nõrgenenud immuunsus ning kusepidamatus.

Koera normaalkaalus hoidmine lükkab edasi osteoartriidi teket ning ülekaalulise osteoartriiti põdeva looma üleliigsetest kilodest vabastamise korral lonkamine ning valu vähenevad.  Osteoartriidi ravi sisaldab peamiselt valuvaigisteid ja soovitatavalt toidulisandeid, mis sisaldavad kasulikke ained toetamaks liigeste tööd. Mõningaid ravimeid tuleb manustada igapäevaselt ja ilmselt kuni koera elu lõpuni, kuid kaalu kontrolli alla saamine võib vähendada ravimi doose.  Ristatisidemete rebendi ravi on enamasti kirurgiline, kuid kahjuks võib olla operatsiooni maksumus suur löök omaniku rahakotile. Operatsiooni tulemuste säilitamiseks on väga oluline kaalulangetus ja kontrollitud liikumine (füsioteraapia).

Rasvumist on seostatud ka erinevate näitajate tõusuga veres (põletikumediaatorid, kolesterool, triglütseriidid jne), mis põhjustavad metaboolseid häireid ning endokrinopaatiaid. Need muutused veres võivad esile kutsuda erinevaid haigusi nagu pankreatiit (kõhunäärmepõletik) või diabeet. Ülekaalulistel loomadel on oluline vereproovist otsida vihjed tekkivale haigusele enne kui see välja kujuneb. Juba väljakujunenud diabeedi raviks on pidev veresuhkru taseme kontroll, insuliini süstimine kaks korda päevas, kontrollitud toitumine ja toidukogused, mis aga tähendab omanikule, et koera on keeruline kellegi teise hooleks jätta.

Kuigi koertel ei esine südamearterite lupjumist nagu inimestel, seostatakse ülekaalu ka muutustega kardiorespiratoorsüsteemis. Kõige ilmsemad on looma omanikule hingamisteedega seostavad probleemid nagu trahhea kollaps ja kõriparalüüs, mille tulemusena loomad hakkavad  norskama või tekivad erutudes ägedad köhahood. Liige kehakaal võib mõjutada südamerütmi, vererõhku ning mõnel juhul ka südamelihase varustamist hapnikuga.

Ligi 10% kliinikuid külastavatest kassidest on ülekaalulised kui mitte tugevalt rasvunud. Kassidel seostatakse ülekaalulisusega peamiselt diabeeti, kuseteede probleeme, osteoartriiti, subkliinilisi haigusi ning elukvaliteedi ja –kvantiteedi vähenemist.

Diabeet on kassidel üks enamlevinud ülekaalulisusega seostatud haigus. Ülekaalulisus pole mitte üks väga oluline faktor diabeedi väljakujunemisel, vaid liigsetest kilodest vabanemine on üks ravi komponetne ning võib aidata kaasa mõnedel kassidel lausa diabeedi kadumiseni. Kuna liigne rasvkude võib viia insuliini resistentsuseni, siis sellest vabanemine võib olukorra lahendada.

Ülekaalulisus ja sellega kaasnev stress kassidel on samuti üheks peamiseks põhjuseks, miks kassidel tekib alumiste kuseteede probleeme, mis tekitavad uriinis kristalle, liiva ja lõpuks kusekive. Samuti on uuringuid, mis tõestavad seoseid kasside rasvumise ja neerude struktuursete muutuste vahel. Keskkonna rikastamine ning tervisliku liikumise soodustamine aitab kassidel hoida normaalset kehakaalu ning ennetada kuseteede probleeme.

Nagu koertelgi, seostatakse osteoartriiti kassidel ülekaalulisusega. Kuigi tekkemehhanism pole nii selge kui koertel, on uuringuid,  mis tõestavad, et veres suurenenud põletikumediaatorite hulk on seotud liigeses tekkiva põletikuga.  Kassid ei satu nii tihti loomaarsti juurde lonkamisega kui koerad, kuid 90 %-l eakatest kassidest on röntgenoloogilisel uuringul märgata osteoartriidi tunnuseid.

Nahaprobleeme seoses ülekaalulisusega esineb kassidel rohkem kui koertel ja peamiseks mureks on kõõm, pulstunud karv ja selle all tekkiv nahapõletik.  Põhjuseks on suutmatus end korralikult hooldada kuna ei ulatuta pesema olulistesse piirkondadesse (sabaalune, nimmepiirkond jne). Kuna kassid on iseloomult väga puhtad loomad, siis see on neile suur stressi allikas.

Isegi kui ülekaalulisusega kaasnevate probleemide kliinilised tunnused puuduvad, on rasvunud loomade anesteesia riskid ja ravikulutused tunduvat suuremad. Samuti võivad ülekaalulised kassid stressi tõttu muutuda tõredateks ning agressiivsemateks omaniku vastu.

Ülekaalulisust on lihtne ennetada, kuid üleliigsetest kilodest vabanemine või selle tagajärgedega tegelemine nõuab rohkem tööd ja aega. Üleliigsetest kilodest lahti saamiseks on kaks olulist osa –  dieet ja liikumise suurendamine. Toitumise pool on toidu tootjate poolt tehtud omanikele lihtsaks ning loomadele ohutuks. Dieettoidud sisaldavad kõiki vajalikke aineid õiges koguses ja tasakaalus. Toidupakkide tagaküljel on välja toodud soovituslikud toidukogused vastavalt looma ideaalkaalule. Kõik kaalulangetuseks mõeldud toidud toimivad kontrollitud tingimustes.

Tavatoidu koguse vähendamine jätab organismi aga nälga ning võib tekitada looma tervisele lisa probleeme. Tuleb toita ideaalset, tervet looma, kes on peidus ülekaalulise looma sees, et ta püsiks terve ja elurõõmus veel mitmeid aastaid.

Füüsilise aktiivsuse tõstmine nõuab omanikult rohkem aega, kuid lemmikuga koos ajaveetmine tugevdab ka omaniku ja loomavahelist sidet. Toiduga mängimine, näiteks kassile ühest toa otsast teise krõbina loopimine, järkjärgult pikenevad jalutuskäigud koerale, mänguasjad jne. on vaid väike osa asjadest, millega on võimalik oma lemmiku kaal kontrolli alla saada.

Kui teie koer või kass on ülekaaluline, parandab kehakaalu langus oluliselt tema seisundit. Enda lemmiku kehamassiindeksit saate kontrollida allolevast tabelist.

Kui teie lemmiklooma KMI on suurem kui 5, peab ta kaotama liigse rasva, et vähendada liigestele langevat raskust.

Kuidas saab oma looma kehakaalu vähendada?

Kõik pereliikmed peavad olema kaasatud. Kaalu alandamine nõuab tugevat enesekontrolli ja see ei ole hea, kui teised pereliikmed või tuttavad pakuvad maiustusi teie selja taga!

Mõned nõuanded:

  1. Vaadake üle, millega te oma lemmikut toidate, kui palju toidate, kuidas toidate ja kui tihti toidate.
  2. Jätke söötmise eest vastutavaks üks pereliige, et tagada rutiini ja koguse järjepidevus. Julgustage teda kasutama kaalu, kui söödate looma kuivtoiduga.
  3. Pange kirja oma koera/kassi kaal nädalas, nii et kogu pere saab seda vaadata.
  4. Kaal ei pruugi kohe muutuda, kuid mingeid muutusi võib siiski märgata: mõõtke oma lemmikut mõõdulindiga otse esikäppade tagant ja tagumiste käppade eest. Tehke märkmeid, et edaspidi neid võrrelda.
  5. Hoiduge kiusatusest ja peitke ära kõik maiustused.
  6. Ärge lubage sõpradel, kolleegidel jt. oma lemmikule midagi pakkuda.
  7. Söötke mõne viivitusega söötmisseadmega või hajutatult, seda nii aias kui ka toa põrandal. See aeglustab söömist ja vähendab paluvate silmadega vaatamist.
  8. Alustage tubaste treeningutega, et soodustada kaalu langemist ja parandada lihasjõudu.
  9. Pidage meeles, et toitumisharjumuste muutmine kaalulangetuseks on efektiivsem kui treenimine.